Malebné Babiččino údolí navštívili vozíčkáři z různých koutů České republiky, kteří se účastnili víkendové akce zvané Ratibořický pojezd vozíčkářů. Tato událost je primárně určená pro osoby s tělesným omezením, účastní se jí ale samozřejmě také jejich rodiny, přátelé a příznivci. Letos se konal již 39. ročník této červnové akce, na kterou přijelo kolem stovky účastníků.

Již v pátek byl prověřen jejich um střelbou ze vzduchovky, v sobotu na ně čekala přibližně 10 km dlouhá trať, během níž plnili nejrůznější soutěže – vyzkoušeli si petanque, házení kroužku na tyč, shazování kuželek a posledním soutěžním úkolem byly šipky. Všechny disciplíny měly i své modifikace, takže je mohl zvládnout každý. Bezpečnost na trati zajišťovali policisté, kteří hlídali místa s větší frekventovaností aut. Celá trať vedla z Kempu Rozkoš, každoročního dějiště celého víkendu, do kouzelného Babiččina údolí, kde si mnozí účastníci udělali přestávku na doplnění energie. U splavu byly k zakoupení po domácku vyrobené osvěžující nanuky, v nedaleké mlýnici se prodávaly nejrůznější speciality, sladké buchty a také placky se sádlem a škvarky, které prodejci připravovali na ohni. Všichni se po odpočinku vydali svým tempem zpátky do kempu. Ubytování bylo zajištěno v chatkách a stravování probíhalo v nedaleké bezbariérové restauraci. Večer nechyběla ani diskotéka s živou kapelou, která rozpohybovala taneční talenty i ty, kteří tanci běžně nefandí. Nedělní dopoledne potom patřilo slavnostnímu vyhlašování výsledků a předávání cen. Po vydatném obědě a se spokojenými úsměvy na tváři se potom všichni rozjeli do svých domovů a skvělé zážitky si vzali s sebou. Miroslav Čiháček, organizátor a skromný patron celé události, vidí Ratibořický pojezd jako turisticko-společenskou zábavnou akci, která za svého vzniku neměla ve své podobnosti konkurenta a nejspíš ani dodnes nemá. „Nikoho k ničemu nenutíme, tady nejde o vítězství ani sportovní rivalitu.“ Důležité je i vzájemné sdílení poznatků, po kterém jsou lidé obohaceni například i o to, že existují nové zdravotnické prostředky, úpravy do aut a podobně. „To je také důvod, proč zveme na akci různé firmy, které inovativní prostředky prezentují a nabízejí“, dodal pan Čiháček. Celá akce se vydařila, a to díky skvělé organizaci a práci ochotných lidí. Velké poděkování také patří p. Václavu Krásovi z NRZP, městům Česká Skalice a Náchod, kteří akci podpořili nejen finančně, a všem dalším sponzorům. Akci přijeli například podpořit i samotní starostové Jan Birke a Bc. Martin Staněk s místostarostou Ing. Janem Čtvrtečkou. 40. ročník se uskuteční zase za rok, a to opět v krásnému prostředí Náchodska.

Michal Koutný, vozíčkář z Olomouce a účastník Ratibořického pojezdu, nám teď přiblíží jeho dojmy a zážitky. Možná tak namotivuje ty, kteří váhají s účastí na příštím jubilejním 40. ročníku Ratibořického pojezdu vozíčkářů.

Jak jste se o akci Ratibořický pojezd vozíčkářů dozvěděl?
O akci jsem se dozvěděl od kamarádů a po pár zaváháních jsem nabídku rád přijal.

Po kolikáté jste účastníkem této akce?
Zúčastnil jsem se již podruhé a věřím, že ne naposledy.

Jak jste byl spokojen s ubytováním a bezbariérovostí objektu?
Jsem skromný, a tudíž jsem byl spokojen.

Celková trasa činila zhruba 10 km. Jaká byla náročnost a kdo všechno se jí mohl zúčastnit?
Jelikož se jede a jde po asfaltu, tak náročnost je minimální. A zúčastnit se jí může kdokoliv, kdo má kolečka nebo zdravé nohy.

Jaké byly možnosti prožití volného času?
Možností byla spousta. Udělat si individuální procházku, vykoupat se v jezeře, zajít s kamarády na pivo atd.

Je nějaký moment, na který budete vzpomínat rád a s úsměvem na tváři?
Myslím, že těch momentů bylo mnoho a některé ani nejsou publikovatelné.

Byl jste spokojena s týmem organizátorů a průběhem celé akce?
Na organizátorech a průběhu akce se mi líbí, že dají prostor pro to, že každý může pojmout tento víkend podle svého.

Jak celkově hodnotíte Ratibořický pojezd vozíčkářů a co byste vzkázal těm, co uvažují o své účasti v příštím a to již 40. ročníku této akce?
Ratibořický pojezd hodnotím velmi kladně a těším se, že jubilejní 40. ročník bude jedna velká jízda, jak se v zákulisí šuškalo.
                                                          

Text: Naděžda Páclová, Petra Zemčáková

Foto: Tereza Sikorová